Obyčajní odmenia lesnícku kontrolórku

06.10.2013 Bratislava

Hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti odmení lesnícku kontrolórku Ľubicu Lapinovú. Tá ešte vlani upozornila na netransparentné postupy v Národnom lesníckom centre vo Zvolene, v pozadí ktorých bola platba za skopírovanú internetovú stránku Forestportál, čo stálo všetkých občanov tejto krajiny 700 tisíc eur. Za tento čin od štátu podporu nedostala, práve naopak – čakala ju výpoveď.
Hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti na prípad lesníckeho portálu upozornili aj ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomíra Jahnátka, ktorého vyzvali k vyriešeniu tejto kauzy. Doteraz sa tak nestalo.
Statoční občania, ktorí upozornia na korupciu vo svojom okolí, si zaslúžia predovšetkým úctu a vďaku celej spoločnosti, ale tiež aj odmenu. To je hlavné heslo projektu pod vedením poslanca hnutia Obyčajných Jána Mičovského s názvom SPÁJAME STATOČNÝCH. Na stretnutí občanov, ktorým rozkrádanie tejto krajiny nie je ľahostajné, pani Lapinovej udelí morálnu a aj finančnú odmenu za svoj odvážny čin. Každý, kto chce podporiť statočnú kontrolórku je vítaný na tomto stretnutí, ktoré sa uskutoční vo štvrtok 10.10.2013 o 16:00 na Námestí SNP vo Zvolene.
„Korupčná sieť, ktorá obalila našu krajinu, sa nedá zničiť odrazu, treba však postupne rozpletať jej jednotlivé oká. Prípad Forestportálu môže byť jedným z nich. Vyzývame aj pána ministra Jahnátka, aby sa zasadil o jeho dôsledné vyšetrenie. Nahradiť takéto vyšetrenie tým, že odvráti hlavu, aby sme nevideli, že bola prepustená statočná pracovníčka, ktorá na pochybenie poukázala, je obludné a neprípustné. Tu nejde o politický zápas, ale o základné hodnoty, ktoré musia všetkých čestných ľudí spájať. Naša krajina súrne potrebuje morálnu obrodu. K tej veľmi pomôže predovšetkým ochrana všetkých odvážnych ľudí, ktorí poukazujú na korupciu. To, že takíto ľudia sú namiesto verejného uznania často odmeňovaní šikanovaním, je veľkou tragédiou dneška,“ vysvetlil Mičovský. Spolu so svojimi poslaneckými kolegami z hnutia Obyčajných predložil do parlamentu aj návrh zákona, ktorý chránil a odmeňoval oznamovateľov korupcie. Podporu z lavíc poslancov Smeru však nedostal.
Po košickom učiteľovi Otovi Žarnayovi, ktorý po tom, ako upozornil na korupciu vo svojej škole, dostal okamžitú výpoveď, sa lesnícka kontrolórka Lapinová stane druhou ocenenou v rámci projektu SPÁJAME STATOČNÝCH. Opoziční poslanci budú v projekte pokračovať aj naďalej a budú statočných bojovníkov proti korupcii odmeňovať až dovtedy, kým sa vláda neprestane vyhovárať a túto povinnosť preberie na seba.

J. Mičovský
 
Ľubica Lapinová

Ľubica Lapinová pracovala v Národnom lesníckom centre 32 rokov. Po 32 rokoch dostala výpoveď krátko na to, ako v roku 2010 upozornila na spreneverenie sumy 700 000 EUR za predraženú webstránku forestportal.sk. O prácu prišla napriek tomu, že audit v postupe jej práce nenašiel žiadne pochybenia a napriek tomu, že sa za ňu postavili zamestnanecké odbory. Sama na prípad upozornila všetky zodpovedné inštitúcie vrátane Ministra poľnohospodárstva, ktorý prisľúbil kontrolu a dokončenie webu, ale odvážnej kontrolórky sa nezastal.
Ľubica Lapinová žije vo Zvolene, stará sa o chorú matku a bojuje ďalej. Kauza ostáva dodnes neobjasnená a web forestportal.sk nezmenený.
 

Vyberte región

mark